Saturday, June 30, 2012

1 S O M B O N G

Dear blog,
Selama ni aku menulis bukan sebab nak dapat nama apalagi mengejar glamour. Segala cerita yang aku luahkan di sini hanya semata-mata untuk hiburkan hati. Manalah tau anak cucu boleh baca nanti. Hee. Berangan lagi.

Okay. Intro memang takde kena mengena dengan topik. Sebenarnya aku nak cerita pasal SOMBONG. Oleh sebab ramai sangat yang cakap aku sombong padahal aku tak punya apa-apa pun untuk dibanggakan. Jadi, kenapa nak sombong.? Nak tongkat dunia.? Ohh please.

Apa yang aku boleh cakap ialah, sebelum menilai seseorang tu pastikan kau betul-betul kenal dia. Sebab kalau kita tuduh orang membabi buta, ia akan jadi satu fitnah. Tak pernah terniat sedikit pun kat hati aku nak menyombong dengan orang. Cuma, aku bukanlah seorang yang friendly. Jumpa sekali terus boleh tepuk tampar. Dan aku juga tak pandai nak mula berkawan dengan orang. Biasanya orang yang tegur aku dulu. Semuanya sebab sejarah hitam dengan orang yang dipanggil kawan suatu ketika dulu. Dia buat aku serik untuk ada kawan baik. Dia juga buat aku berhati-hati untuk terlalu baik dengan orang.

Bagai langit dengan bumi, mama aku adalah seorang yang sangat peramah. Sampai kan mama yang cuma singgah kejap dekat kolej aku masa hantar aku haritu boleh tahu nama dengan kampung budak yang tinggal sederet bilik aku. Sedangkan aku yang dah berbulan-bulan duduk situ tak pernah bertegur sapa pun dengan diorang. Haha. Aku kagum dengan mama. Mama tak segan tegur orang dulu walaupun orang tu lebih muda dari dia. Tapi aku. Entah lah. Aku cuba nak ramah dengan orang tapi bila orang tu buat tak pandang aku and bila aku senyum pun dia tak balas aku jadi malas nak tegur.

Ohh ya. Aku juga seorang yang rabun jauh dan aku tak suka pakai spek mahupun kanta lekap kecuali time study. Jadi, selalu lah orang complain cakap kalau nampak aku kat luar senyum pun tidak. Aku tak salahkan diorang sebab diorang mungkin tak tahu yang aku rabun. So, pada yang dah tahu tu tegur lah aku dulu kalau nampak kat warung ke pasar borong ke. Kalau tak nak tegur pun takpe. Aku bukan artis pon. Tapi jangan bagi pahala free dengan mengumpat belakang-belakang ya.

p/s: buat anak-anak dengan cucu-cucu nanti jangan ikut macam nenek ya. Hik ;)

Post a Comment